Man ska inte bry sig för mycket, utan lägga sin energi där den behövs. Troll i sociala medier är ett fenomen som snart börjar likna en massrörelse i sig. Allt fler känner sig kallade att i “yttrandefrihetens namn” trakassera, förfölja, hota och håna. Den lilla rännil som klibbar under mina skosulor är knappt värd att nämna men jag kanske förstår lite av kraften av vad den består i.
 
Det finns personer som får ta emot sådana fruktansvärda skopor skit att jag inte fattar hur de står upp. Jag beundrar dem. Det är futtigt. Jag skulle vilja försvara dem. Skydda dem. Avslöja hatarna. Jag blir så in i märgen skitförbannad över vad kända debattörer utsätts för och att inte mer görs för att värna de som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Det är i sig helt absurt att dessa värden numera är kontroversiella.
Vi har skrivit – ett – antal – debattartiklar ihop nu, jag och Malena Ernman. Efter varje debattartikel ser jag dementorerna ta över och suga bort varenda vettig och sund tanke och förvrida precis allt hos Malena i vulgära påhopp. Det är vettlöst, äckligt och okultiverat. Jag begriper inte var hon hittar kraften att fortsätta, annat än känslan av att inte ha något val därför att vi inte kan låta hatarna styra oss och allas liv.
Min respekt för att du fortsätter att tala, Malena. Trots att vi i förväg vet vad som väntar. Min respekt till din familj och de som stöttar dig på nära håll. Min respekt för att ni hanterar hatarna och hatet med pragmatik och värdighet.
Den här texten är omöjlig. För trollen kommer att vända även den mot Malena. Jag är frustrerad för jag vet inte om jag hjälper eller stjälper. Så, jag ber om er hjälp nu. Skicka kärlek till Malena på Facebook och Twitter. Visa att ni uppskattar henne och att ni förstår vilket pris hon betalar. Hon har inte bett mig om det. Men jag tror att hon behöver det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *