Jag blev intervjuad för Allers nyligen. Det ska bli ett sådant “direkt-ur-verkligheten”-reportage, ni vet, och jag hade förutsatt mig att jag skulle vara rätt käck. Absolut inget snyftreportage, inget offerporträtt. Vi pratade i tre timmar och sedan togs massa foton där fotografen uppmanade mig att inte le utan se bestämd ut. Utkastet kom tillbaka just som jag började känna mig sjuk. Brännande huvudvärk och frossa och en kropp som inget orkar. 

Jag läste utkastet och var tvungen att dra efter andan. Det blir väl mastigt när de senaste tio årens kamp komprimeras ner till 10 000 tecken. Jag känner mig uppgiven på ett sätt som jag inte känner igen. Det är som att hjärnan har fått datorvirus och spammar sig själv med att tugga om meningslösheter. Det är inte likt mig att känna att jag inte orkar dra mer. Att jag skiter i det. Att jag vill hoppa av typ allt och lägga pärlplattor eller pilla mig i naveln eller nåt istället. 

Reporten frågade flera gånger om jag inte kände mig ledsen ibland och jag gav henne glada metaforer om meningsfullhet och insikter för, som jag ursäktade mig med, jag får inte känna efter. Gör jag det riskerar jag att…

… Att hamna i tio års ackumulerad trötthet. Och i den tröttheten finns bitterhet. Det hjälper inte att världen står i brand och miljoner människor har det värre än jag. Livet är så jävla orättvist och jag orkar inte vara glad. Jag orkar inte att det är uppför och motvind och pyspunka och skoskav och snöblandat regn. 

Jag orkar inte att dörrar ställs på glänt och sedan smälls igen och att jag måste bända upp dem med bara händerna tills naglarna blöder. Jag vill ha rättvisa. Nu! En förlåtande all-inclusive till solen med bekymmerlöshetsgaranti. 

Jo. Jag vet. Jag är sjuk och då blir allt dubbelt så jobbigt. Jag ska krafsa ihop mig och komma igen. Men nu. Bara för en liten stund till, tänker jag stå här och låta min skugga hinna ifatt mig.  Det där mörka i oss som det är så viktigt att vi bejakar för att det ger oss djup och fler dimensioner än de platta, skugglösa figurerna. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *