Jag blev ombedd av Expressen att skriva en uppföljare på den debattartikel om svenska mäns kvinnosyn, som jag skrev efter upploppen i Köln. Hela debattartikeln går att läsa på Expressen Debatt.

Timmarna innan det blir känt att vår förre finansminister Anders Borg gör en Torsk på Tallinn-Ronnel och skriker könsord i fyllan på en fest i skärgården börjar min debattartikel från januari 2016 att delas igen i sociala medier. Den handlar om att sexuella övergrepp inte är reserverat invandrare från Mellanöstern, utan även begås av etniska svenska män. Strax ligger den åter etta på lästoppen på Expressen Debatt. Reaktionerna den här gången är betydligt mer blandade än sist, då det blev en rätt het hatstorm. På ett plan har vi definitivt rört oss framåt i debatten. Det går numera att ha fler än ett perspektiv när man pratar övergrepp. Ett mått av självrannsakan och erkännande av att sexism och sexuella övergrepp trots allt funnits i Sverige före de ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan.

Men det går inte att ignorera den märkliga reaktionen efter Anders Borgs fylleslag. Ångerfull ger han en offentlig ursäkt och skyller på hård press och alkohol. Och folk förlåter honom. Förminskar händelsen med att det är sådant som händer även den bäste. Alla har vi varit fulla och dumma. Nu ska vi inte göra för stor grej av det här. Anders är en hyvens kille, ett litet felsteg säger ingenting om vem han egentligen är.

Verkligen? Jag och mina polare har också varit packade. Vi drog aldrig fram tuttarna och började jämföra stuns och storlek. Whiskey har aldrig fått mina manliga vänner att kalla mig eller någon annan kvinna hora eller slampa. I de kretsar och de människor jag umgås med är det inte alls vanligt och okej. Tydligare än så här kan knappast de olika måttstockarna bli som vi använder för att syna varandra. En invandrare begår ett övergrepp och det läggs fram som bevis för att han och alla som ser ut som honom är kvinnofientliga våldtäktsmän. En respekterad svensk kan inte hantera alkohol och en unken sexism blottas, men vi säger åt honom att sluta skämmas. Han är inte sådan, det vet vi. Förklara gärna för mig hur ni får ihop ekvationen i det tondöva försvaret ”inte alla män” med att Anders Borgs sexuella trakasserier på fyllan, det är något som tydligen alla känner igen som något som de flesta gjort någon gång.

[Hela debattartikeln finns på Expressen Debatt]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *