Aldrig har jag fått så mycket kärlek och förtvivlan på en debattartikel som den jag skrev till Expressen som svar på bland annat deras ledare den 7 augusti. Människor är utmattade, nedslagna och utan hopp för sina barn. Det är inget annat än skam att också behöva möta grova anklagelser om att utnyttja våra barn för ekonomisk vinning.

Låt mig tillföra fakta till debatten om ADHD

Det spelar ingen roll om vi har diagnos på barnen eller inte, eftersom diagnoserna är ifrågasatta och kunskapsnivån lika usel som de otaliga krönikorna om curlade barn, skriver Jiang Millington.

Adhd är fortfarande en diagnos som möts med häpnadsväckande faktaresistens, trots att intensiv forskning skett sedan åtminstone 1960-talet.

Vetenskapliga framsteg och upptäckter om till exempel hjärnans belöningssystem, impulskontroll och samsjuklighet ignoreras till förmån för grovt kränkande idékonstruktioner om att skolans problem är helvetesföräldrar som curlar ihjäl sina barn (Lärarnas Riksförbund ”Föräldrar från helvetet?” 29/12, 2015) eller att barnen medicineras i stället för att uppfostras eller ges anpassningar i skolan (DN ”Orimligt många behandlas med läkemedel för adhd, 27/7, 2016) eller att föräldrar försöker få adhd diagnoser på barnen för att roffa åt sig vårdbidrag (Expressen ”Vårdbidrag kan leda till adhd-ökning” 7/8 2016).

[…]

Att dra slutsatsen att det är vårdbidraget som orsakat arbetsmarknadens diskriminering av personer med adhd skulle ha varit skrattretande, om det inte vore så att verkligheten inte ger oss anhöriga till barn med adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar någon anledning att skratta. I stället för att göra karriär och jobba heltid ägnar vi oss åt att ge våra ”stökungar” glimtar av hopp och mod att orka fortsätta leva i ett samhälle som hånar deras funktionsnedsättningar helt öppet.

 Bokstavsdiagnoser stigmatiserar inte barn. Medmänniskors fula fördomar stigmatiserar barn. Och deras anhöriga.

Klicka här för att läsa hela debattinlägget.

One thought on “Expressen Debatt: Låt mig tillföra fakta till debatten om ADHD

  1. Om man läser hela mitt blogginlägg med den måhända onödigt provocerande titeln ”Föräldrar från helvetet” så kan jag inte riktigt förstå hur den kan sammanfattas som ovan. Inlägget handlar om en sällsynt liten klick föräldrar och har verkligen inget med adhd eller andra diagnoser att skaffa, utan är trots sin titel tydlig med att samverkan är vägen framåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *