Om Jiang

Foto på Jiang Millington

The short version:Writer, Commisioner for the Green Party in Järfälla Municipal, communication officer at the Church of Sweden, Järfälla parish. I believe all humans are equal and am advocating a juste, open and non-discriminating society.

11 september 2000 var en brittsommardag med klarblå himmel och varma vindar. Klockan var strax efter klockan 9 och i min famn höll jag en fuktig, tilltuffsad helt ny liten kropp varsamt och ovant mot bröstet. Han tittade sig förvånat omkring med stora, alldeles klara mörka ögon och min man stod lutat över oss båda med glädjetårarna ogenerat droppandes från kinderna.
It’s Mandela, right? sade han med sin kanadensiska accent och jag skyndade mig att svara ja. Han hade inte varit särskilt förtjust i mitt namnförslag tidigare men nu såg vi båda tydligt att bebisen var otroligt lik Nelson Mandela.

Men det var inte bara vår Mandela som föddes den där strålande måndagen i den gyllene drakens år enligt den kinesiska kalendern. Det jag inte visste var, att ett helt nytt liv väntade även mig, på många dramatiska sätt.

För fem år senare hade mitt liv ändrats radikalt. Jag hade förlorat mitt jobb som framgångsrik IT-projektledare, Mandela hade fått en lillasyster och barnens far och min livskamrat hade tagit sitt liv. Själv stod jag mitt i en lång och smärtsam uppgörelse och läkning med en barndom kantad av sexuella övergrepp och ett vuxenliv som fram tills dess präglats av oförmåga att sätta sunda gränser.

Ytterligare fem år senare befann jag mig i en förtvivlad kamp för att mina barn skulle få en värdig skolgång. Båda barnen hade visat sig ha de neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna ADHD och autism. Båda barnen hade slagits ut ur ett skolsystem som inte hade kompetens att anpassa miljö och undervisning efter deras särskilda behov.

Men jag var inte längre ensam. Tillsammans med tusentals andra föräldrar i samma situation hade jag upptäckt kraften i gräsrotsaktivism när den är som häftigast och vi förflyttade, om inte berg, så lagstiftning tillsammans. Föräldranätverket Barn i Behov visade mig att demokratin i Sverige är fantastisk, att det går att påverka samhället och politiken.

Fast det går inte att jobba på dagarna och vara gräsrotsaktivist på kvällar och nätter år in och år ut. Dessutom kände jag mig frustrerad över att stå och knacka på maktens dörrar och ägna timmar åt att övertala andra att driva våra frågor. Tiden rinner iväg och det är många som behöver politiker som värnar deras rättigheter.

Just nu är jag tjänstledig från mitt arbete som kommunikatör i Järfälla församling och jobbar som tillförordnat kommunalråd för Miljöpartiet i Järfälla.

Det finns ingen tid att förlora. Människor far illa NU. Klimathotet drabbas oss NU. Vi måste öka takten och jag hoppas att jag får ditt förtroende att fortsätta att göra allt jag bara kan för ett samhälle där alla räknas och respekteras och vi inte gör skillnad på människor.

 

 

 

 

3 thoughts on “Om Jiang

 1. Hej Jiang!

  Tack för artikeln “Ett jävligt handikapp”, och de andra om autism. Jag känner mycket väl igen mig själv i beskrivningen av din dotter, trots att jag är vuxen. Det är skönt att veta att det finns människor som förstår hur det är och känns.

  Allt gott.

  Jan Buse

 2. Bra artikel du skrev idag om svenska män. Den stämmer på pricken.

  Ha en bra dag!

  Mvh

 3. Hej Jiang

  Tack för en bra skriven artikel i Svenska Dagbladet.
  Tusen Tack.

  /Anna-Sofie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *