Till Mitt i Sundbyberg

Vi skriver 2013. En ung tjej har utsatts för en överfallsvåldtäkt. Mitt i Sundbyberg intervjuar unga tjejer som säger att de är rädda. Jag blir så FRUKTANSVÄRT deprimerad över att vi även detta år matas med mantrat att det är kvinnornas ansvar att inte bli våldtagna. Var är citatet från tonårsfarsan som säger att han haft ett allvarligt snack med sin son om det som hänt? Var är politikerna som går ut och lovar att se över hur domstolarna fortfarande år 2013 använder 1800-talsretorik när de resonerar kring våldtäktsoffer och förövare? Varför är våldtäkter fortfarande en angelägenhet bara för tjejer?

Förstasidan Mitt i Sundbyberg
Kan vi få se en annan vinkling snart än att skrämma upp unga kvinnor och fortsätta att sända ut signaler om att kvinnor som blir våldtagna får skylla sig själva för polisen, media och omgivningen uppmanar “riktiga” kvinnor att inte gå själva om kvällar och nätter?

Ni medverkar i att cementera bilden av att dygdiga kvinnor passar sig, att det går att undvika våldtäkter (varav den allra största majoriteten sker av personer som kvinnan redan känner och i privata situationer). Ni cementerar bilden av att det är upp till kvinnorna om de blir våldtagna eller inte och därmed är ni del i den stigmatisering à la Pakistan som våldtagna kvinnor hamnar i efter en våldtäkt. De blir ifrågasatta och sedda som dåliga kvinnor. De blir utstötta och lämnade av kompisar som är rädda att bli förknippade med “dåliga tjejer”.

För killarna händer INGENTING. Det är inte ovanligt att förövare vitt och brett kan skryta om vad de gjort inför kompisar utan att åka dit. Jag vill se journalister som ägnar sig åt samhällskritisk granskning. Det är inte unga kvinnor ni ska ut och fråga efter en sådan här våldtäkt, utan unga män, pappor till tonårssöner, politiker… Det är de som ska ställas frågan: Hur undviker vi bäst att sådant här inträffar? För ni kan väl inte på allvar mena att lösningen är att vi stänger in alla kvinnor efter mörkrets inbrott och förvägrar dem rätten att röra sig fritt?
Mvh Jiang Millington, Sundbyberg

One thought on “Till Mitt i Sundbyberg

  1. “Jag vill se journalister som ägnar sig åt samhällskritisk granskning. Det är inte unga kvinnor ni ska ut och fråga efter en sådan här våldtäkt, utan unga män, pappor till tonårssöner, politiker… Det är de som ska ställas frågan: Hur undviker vi bäst att sådant här inträffar? För ni kan väl inte på allvar mena att lösningen är att vi stänger in alla kvinnor efter mörkrets inbrott och förvägrar dem rätten att röra sig fritt?
    Mvh Jiang Millington, Sundbyberg”

    Håller med, inte mint med tanke på DN/Polisens rättsröta.

    /Per

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *