Härom dagen blev jag rätt aggressivt anklagad för att tro att jag är så himla god av en okänd person på Facebook. Vi diskuterade hur demokratin kan försvaras och han skrev att han gett upp. Folk är helt enkelt dumma i huvudet är inte värda att kämpa för. Jag menade att problemet är att även vi som säger oss stå upp för allas lika värde gärna klumpar ihop människor och tillskriver dem egenskaper. Att vi måste bli bättre på att respektera att det här med att leva kan vara rätt bökigt, även om man råkar tillhöra en så kallat privilegierad grupp. Som debattör är jag van vid påhopp och brukar låta det glida av mig, eftersom jag inte har någon relation till den andre och vet att hen inte vet vem jag är. Men den här korta ordväxlingen har stannat kvar. Vi skulle diskutera hur vi står emot hat och hot och det tog inte ens två vändor innan det var just där vi hamnade.

Du är så oerhört övertygad om att du är trevlig men du har fel. Men nu är vi klara.

Kantar Sifo har undersökt just detta, vad det är som driver människor att missnöjesrösta på ett parti som Sverigedemokraterna. De känner sig ignorerade, missförstådda och inte medräknade i mycket högre utsträckning än folk som röstar på andra partier. Det är känslan av att ha lämnats utanför, utan möjlighet att komma någon annanstans, som gör att människor vänder sig mot samhället. Det finns det fler likheter än skillnader mellan stenkastande invandrarungdomar och brölande Nordiska motståndsrörelseaktivister. De delar känslan av att samhället och makten skiter i dem, inte förstår dem eller angår dem.

Ja, många från Rinkeby flyttar ju till Östermalm så fort de fått jobb *himlar med ögonen*

Det förakt de känner mot sig själva blandas med det sublima förakt de upplever i kontakter med myndigheter och projiceras sedan ut på något utanför dem själva.

Det spelar ingen roll om demokratin står på spel om människor tror att den redan fallit. Om politiska systemet, rättsväsen och media inte länge anses utgöra grundpelarna för ett tryggt och demokratiskt samhälle, finns heller inget att förlora på att rösta på ett parti som står för dess återupprättande. Och har man köpt propagandan om vilka som saboterat samhället finner man det rättvist att dessa inte heller ska få åtnjuta samma rättigheter.

Det visste jag inte. Nu blev jag rädd om det stämmer för min son m familj bor just på Östermalm MEN med den skillnaden att de ärligt förtjänar att bo där. Skrämmande med  “dessa andra” Förstår samtidigt ej varför sådant inte nämns. Jag visste inte det fören nu. Tystas det ned?

Det är detta som är vårt problem. Tonen i samtalet har gått från respektfullt utbyte av åsikter till att skiljsmässoskrika åt varandra, hämningslöst kategorisera och kompromisslöst hävda att ens egna verklighetsbeskrivning är den enda sanna. Det är en farlig fälla att gå i och jag ser det ske i alla läger. Likaväl som ”sverigevännerna” hävdar att alla ensamkommande flyktingar är kriminella vuxna utan asylskäl, likaväl står vi på andra sidan och snäser åt folk att hålla käften, för att de är medelålders vita män som ingenting vet om strukturellt förtryck.

Nej, det sade jag inte heller 🙂 Du gör dig märkvärdig igen eller så är du bara dum på riktigt

Vi förlorar förmågan att förändra till det bättre när vi inte längre kan ta in varandras erfarenheter. Jag tror att vårt samhälles största hot är känslan av att inte bli sedd, inte respekterad, inte räknad med. Den lägger grunden för en vanmakt som riskerar att brisera i förakt för andra och längtan efter enkla lösningar.

Nu får du gå o jobba då du har betalt för det

Imorse hade jag en twitterdiskussion med en anhängare till Medborgerlig Samling. Någonstans vill jag ändå tro att det spelar roll hur vi bemöter varandra, även om vi skiljs åt med lika olika åsikter som när vi möttes.

Tack. Önskar dig gott också för trots vi inte tycker lika hatar vi ju inte varandra.

Screenshot av twitterdialog: Katarina Janouch: Ja, många från Rinkeby flyttar till Östermalm så fort de fått jobb. Anonymiserad: Det visste jag inte. Nu blev jag rädd om det stämmer för min son m familj bor just på Östermalm MEN med den skillnaden att de ärligt förtjänat att bo där. Skrämmande om "dessa andra". Förstår samtidigt ej varför sådant inte nämns. Jag visste inte det fören nu. Tystas det ner? Jag: Wow. Vilka är det som inte "ärligt förtjänar" att bo på Östermalm, menar du? Anonymiserad: Wowo på dig sjäv. Tror du nog vet svaret men du gör dig märkvädig. Du kanske tex vet vad lägenheter kostar där... Tänk lite även om du tillhör MP. Jag: Så du menar att folk med utlänsk bakgrund som bor på Östermalm har införsaffat sina lägenheter illegalt? Anonymiserad: Nej, det sade jag inte heller :-) Du gör dig märkvärdig igen eller så är du bara dum på riktigt. Jag: Okej. Berätta vad du menar istället då.

One thought on “Utanförskap som utanförskap. Hatet mot “etablissemanget” är detsamma

  1. När man tar sig tid för ett utbyte av tankar och reflektioner skapas det lätt både förståelse och tydlighet, långt bortom nätets plakatrop. Det här var ett gott exempel på det. Mer sånt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *