Lärarnas två fackförbund hemfaller mer eller mindre frekvent åt att ge sig på föräldrar och anklaga dem för att skapa dålig arbetsmiljö. Lärarförbundet delade exempelvis den här videon på Facebook för ett par veckor sedan och tidigare i vår skrev ordföranden för Lärarnas Riksförbund, Åsa Fahlén om föräldrar som skapar drev mot skolor.

Som tidigare drivande i föräldranätverket Barn i Behov var jag och nätverket noga med att aldrig anklaga lärare som ansvariga för att barn med särskilda behov i skolan inte får den hjälp de har rätt till. Vi vet att det stora flertalet lärare sliter ont för att räcka till. Vi vet att inte alla lärare beter sig illa. När jag och Åsa Fahlén träffades för att samtala om den dåliga stämningen som byggs upp mellan hem och skola med debattartiklar och utspel mot elever och föräldrar sade Fahlén att det självklart var så att det inte alls är alla föräldrar som beter sig illa. Inte alla föräldrar. Inte alla lärare. Vårt möte uppmärksammades av Skolvärlden och Dagens Nyheter. Tillsammans skrev vi sedan en debattartikel i Göteborgs-Posten ihop med Föräldraralliansen och Claes Jenninger.

Använd era fackliga resurser på att förbättra de faktorer som går att påverka istället. Vi har skolplikt vilket innebär att ni får ”dras med” alla sorters barn och därmed alla sorters föräldrar. Det är f.ö. inte föräldrar som styr eller ansvarar för er verksamhet, utan huvudmännen.

Argumentet ”inte alla föräldrar” funkar inte om ni aldrig talar om de där andra föräldrarna någon gång, de som ni konsekvent undviker att stötta och lyfta i er fackliga kamp. De, som ni försvarar er med, ni aldrig menar men som ni osynliggör.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *