Vi måste stå raka i ryggen när stormen kryper närmare

Krönika Tidningen Syre, 27 februari 2024
Krönikör Jiang Millington

Det är inte höger- eller vänstervindar vi ska oroa oss för framöver. Det är vindarna i sig. Eller snarare de förändringar som nu sker av jordens vindsystem.

Vindarna på vår planet styrs av en rad komplexa system och faktorer. Temperatur som får luft att stiga när den värms upp och skapar lågt tryck, kall luft som sjunker och skapar högt tryck och sätter vindar i rörelse som sveper från högt tryck till lågt. De atmosfäriska trycken påverkas av luftfuktighet och temperatur. Den globala uppvärmningen påverkar temperaturen, som påverkar trycket som påverkar de globala vindsystemen som passadvindarna, monsun, polarvindar och jetströmmarna.

I Sverige har samtalet om den globala uppvärmningen delvis behandlats som något slags lokalt fenomen. Vad trevligt det ska bli att kunna bada i april! Vi kommer att kunna skörda rapsfälten två gånger om året istället för en! Som att vi fortfarande vägrar att ta in att 1,5 eller 3 graders global temperaturökning inte innebär en jämn liten ökning på 1,5 eller 3 grader över året utan kraftiga svängningar och kollapsad jämvikt.

Sverige må stänga sina gränser för offren för klimatförändringarna och de stora migrationsströmmar som tar sig från syd till norr, men vi kan inte få väderfenomen eller globala vindsystem att vända på andra sidan Östersjön och Kattegatt. 

För en ökad global uppvärmning innebär att system slås ut eller förändras. Passadvindarna har redan börjat orsaka hetta och torka på vissa platser och översvämningar och jordskred på andra, också i Nordamerika och Europa. Om vindarna slutar att driva Golfströmmen samtidigt som havstemperaturen orsakar smältande glaciärer som förstärker problemen, kommer det i grunden förändra livsmiljön för oss i Norden.

När ekosystem och vädersystem hamnar i obalans ökar extrema skyfall, extrem torka, hetta, kyla och det för med sig utbredda översvämningar, missväxt, grundvattenbrist, pollinatörer som dör ut, skadedjur som ökar. Det finns en enkel anledning till att världens klimatforskare fokuserar på att den globala uppvärmningen måste hållas nere. De beräkningar som har gjorts för 3 graders höjning är apokalyptiska, och då har man ändå inte räknat in att något system, som till exempel Golfströmmen, ska kollapsa. Det kommer att bli överjävligt ändå på stora områden som idag är tätbefolkade, som medelhavsområdet, Japan och Australien.

Inledningsvis kanske västvärlden kan hålla emot, men i slutändan gör inte ihållande skyfall skillnad på folk och folk. Vi vet alla hur sårbara våra liv är av ett par dagars snöstorm, ett kraftigt skyfall eller hetta som självantänder skog. Vi har alla känt oss små när vi drabbats av vädrets makter. Hur smarta, starka och duktiga vi än är står vi oss slätt när det blåser upp till orkan. Nu måste vi alla, och med en kraftfull och trygg politisk vilja i ryggen, hejda den galopperande katastrof som stormar allt närmare.

Tumme upp: Elektrifierad frakt på land och till sjöss.

Tumme ned: Den stendöda privata elbilsmarknaden när bonusen togs bort.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Comments

No comments to show.